Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Dr. Gergely Mária Módosítva: 2024.08.12 08:46

Az emlőrák élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, az utóbbi években pedig harmadával nőtt az 50 év alatti esetek száma. Mivel pedig ez a daganatos betegség korán felismerve jó eséllyel gyógyítható, nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrések jelentőségét, különösen meglévő rizikófaktorok esetén. De vajon kell-e választani az emlő ultrahangos vizsgálata és a mammográfia közt? Dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa válaszolt a kérdésre.

Kinek ajánlott az emlőrák szűrés?

Az emlő ultrahang évente ajánlott vizsgálat.- Gyakorlatilag elmondható, hogy az emlőrák szűrés minden nőnek ajánlott 20 éves kortól kezdve, hiszen sajnos az emlődaganat – bár gyakoribb 45-50 éves kor felett – a fiatalabb korosztályt is érintheti. Sőt, olyan arányban megnőtt az 50 év alatti megbetegedések száma, hogy jelenleg is folyik az egyeztetés arról, hogy az ingyenes, behívásos mammográfiai szűrővizsgálat korhatárát 45 éves korról 40 éves korra csökkentsék. Éppen ezért a szűrésről valóban elmondható, hogy életet menthet, és ezt különösen azoknak a nőknek kell komolyan venni, akik tünettel, tehát tapintható csomóval rendelkeznek, vagy valamilyen rizikófaktort lehet náluk beazonosítani – hangsúlyozza Gergely doktornő.

Milyen rizikófaktorok ismertek?

  • 50 év feletti életkor.
  • A családban vérszerinti, elsőfokú rokonnál (édesanya, lánytestvér) felfedezett emlődaganat, főként, ha az érintett 50 év alatti volt a betegség megjelenésekor.
  • Korábbi mellrákos megbetegedés.
  • Korán, 12 éves kor előtt jelentkező és későn, 55 éves kor után elmaradó menstruáció.
  • Gyermektelenség, vagy 35 éves kor után születő első gyermek.
  • Bizonyos genetikai mutációk a BRCA-1 és BRCA-2 géneknél (ezt vérvizsgálattal lehet ellenőrizni).
  • A mozgáshiány, az elhízás, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás általánosságban negatívan hat az egészségre, így ezek alapvető kockázati tényezőknek mondhatók.
  • Ugyancsak alapos és megfontolt döntést kell hozni a menopauza kapcsán a hormonpótlásról, ugyanis bizonyos mértékig ez is növelheti az emlőrák kialakulásának rizikóját.

Kinek ajánlott az emlő ultrahangos vizsgálata?

Az emlő ultrahang a mammográfia mellett is elvégezhető.- Ez a fajta vizsgálat mindenki számára elérhető, fájdalommal és sugárterheléssel nem járó vizsgálat, amit évente érdemes elvégeztetni, még akkor is, ha a szintén nagyon fontos havi önvizsgálat során nem érezhető elváltozás – hangsúlyozza dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa. - Az emlő ultrahang vizsgálat egy gyors, alapos képalkotó módszer az emlők és a hónaljak területének vizsgálatára, amely akár terhességben és szoptatás alatt is korlátlanul alkalmazható. Az ultrahang vizsgálat során felfedezhetünk és vizsgálhatunk zsírcsomókat, cisztákat, fibroadenómákat, tályogokat vagy más olyan képleteket is, amelyek esetleg tapintással még nem is érzékelhetők, felismerhetők rosszindulatú daganatos elváltozások is. A daganatos betegségeknél az esetleges nyirokcsomó áttétek is kimutathatók ultrahanggal. Ha az ultrahangos vizsgálat során rosszindulatú elváltozás gyanúja merül fel, más vizsgálatok, így többek közt a mammográfia, valamint MR, aspirációs citológia és biopszia is szükségesek.

Mikor szükséges a mammográfia?

A mammográfia valójában az emlők lágyrészének röntgen vizsgálata, nagyon fontos eszköz arra, hogy a tumor és esetleg más rendellenességek is diagnosztizálhatóak legyenek.  Ezzel a képalkotó módszerrel akár már az 5 mm átmérőjű, korai daganatok is felismerhetők, megfelelő fizikális vizsgálattal kiegészítve. A szakember olyan mikromeszesedéseket is felismerhet, amelyek rosszindulatú elváltozásra utalhatnak. Ha pedig daganatot fedez fel a radiológus a képen, a méretek és kontúrok alapján az is meg tudja állapítani, hogy jó- vagy rosszindulatú-e az adott képlet.
Mivel azonban a mammográfia – mint minden röntgen vizsgálat – sugárterheléssel jár, nem ismételhető korlátlanul. Ezért ezen a vizsgálaton azoknak ajánlott részt venni, akiknek ez a korábbi eredmények alapján szükséges, akiket ide irányít a szakorvos valamilyen tapintással felfedezett képlet miatt, illetve szűrés jelleggel azoknak, akik erre behívót kapnak. Ugyanakkor a kétévente ajánlott mammográfia mellett végezzünk évenkénti ultrahangos vizsgálatot tünetmentes állapotban is.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot!

Érdeklődnék hogy hasi trahanggal meg lehet állapitani hogy a bélgáz hol
Keletkezik? Sajnos rengeteg gázom van kilégzési teszteket már csináltak.

Köszönöm

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Kérdező !

Az ultrahangon látjuk , hogy a gáz a vékonybelekben, vagy a vastagbelekben van-e , megállapítható hogy mértéke kóros - e. De azt megmondani , hogy hol keletkezett az UH vizsgálattal nem tudjuk.

Üdvözlettel,

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legkedvesebb

Dr. Gergely Mária doktornőhöz évek óta visszajárok, mert az egyik legprofesszionálisabb, legkedvesebb és legemberségessebb orvosnak tartom, akinél eddig valaha is jártam. Csakis a doktornőben bízom

További vélemények

Hírek

Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Az emlőrák élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, az utóbbi években pedig harmadával nőtt az 50 év alatti esetek száma. Mivel pedig ez a daganatos betegség korán felismerve jó eséllyel gyógyítható, nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrések jelentőségét, ...
Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...
Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Nem csak tünetek esetén fontos a csecsemőkori ultrahang

Újszülött és csecsemőkorban sok betegség tünetmentesen van jelen, vagy legalábbis kezdeti szakaszban nem jár látványos tünettel. Többek közt ezek kiszűrésére alkalmas az úgynevezett hármas szűrés, amely során megtörténik a hasi-, a csípő- és a koponyaultrahang vizsgálat. A ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK