Milyen szerveket lehet vizsgálni hasi ultrahanggal?

Milyen szerveket lehet vizsgálni hasi ultrahanggal?

Dr. Horváth Barnabás Módosítva: 2024.09.17 08:09

A hasi ultrahang kifejezés hallatán nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, melyek azok a szervek, amelyek vizsgálhatóak ilyen képalkotó módszerrel. Mit jelent e tekintetben az, hogy has? Milyen szervek találhatók a hasüregben? A gyomor és a belek vizsgálatához is ez a legpontosabb eszköz? Ezekre a kérdésekre adott választ dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont radiológusa. 

Ezek a szervek tekinthetők át hasi ultrahanggal

Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes, sugárterheléssel nem járó képalkotó eljárás, mely különösen a „tömör” parenchymás hasi szervek állapotáról szolgáltat sok információt, tetszőlegesen ismételhető és valós idejű képet mutat a vizsgálandó szervekről. De melyek is lehetnek ezek a szervek?
A hasi ultrahang fájdalmatlan, veszélytelen vizsgálat.- A hasi ultrahang vizsgálat során elsősorban a hasüregi és kismedencei parenchymás szerveket (pl. máj, lép, vesék), valamint a folyadékkal telt üreges szerveket (pl. epehólyag, húgyhólyag) vizsgáljuk – ismerteti Horváth doktor. – A módszer segítségével megállapítható az egyes szervek mérete, szerkezete, tüneteket okozó vagy éppen tünetmentes betegségei, például gyulladások, kövek, esetleg daganatok, áttétek, stb. Ezzel a módszerrel kimutathatóak a hasüregben vagy a mellkasban lévő kóros (pl. gyulladással, vérzéssel, tumor terjedéssel összefüggő) folyadékok jelenléte is. A gyomor és bélrendszer megítélésében a hasi ultrahang vizsgálat diagnosztikus értéke korlátozott, ezért gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén a hasi ultrahang vizsgálatot sokszor egyéb eszközös vizsgálatokkal, leginkább gyomortükrözéssel (gasztroszkópia) vagy vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) is ki kell egészíteni. Érdemes tudni, hogy a prosztata megnagyobbodása megítélhető ugyan a hasfalon keresztül végzett ultrahang vizsgálat segítségével, de annak jó- vagy rosszindulatú jellege az esetek többségében nem tisztázható. Utóbbihoz urológiai kivizsgálás szükséges, melynek részét képezi a prosztata végbélen keresztül történő nagyfelbontású ultrahang vizsgálata. A női kismedence áttekintő ultrahang vizsgálata szintén lehetséges hasfalon keresztül, de a méh és a petefészkek jobb felbontással, megbízhatóbban ábrázolódnak nőgyógyász orvos által hüvelyfalon keresztül végzett ultrahang vizsgálattal.

A hasi ultrahang vizsgálattal tehát többek közt az alábbi szervek vizsgálhatók:

  • máj,
  • epehólyag, epeutak,
  • hasnyálmirigy,
  • lép,
  • mellékvesék, vesék,
  • húgyhólyag,
  • petefészkek, méh,
  • prosztata,
  • nagyobb hasi erek,
  • nyirokcsomók.

Hogyan készüljünk fel a hasi ultrahang vizsgálatra?

A hasi ultrahang képes kimutatni a gyulladást, a daganatot is.- Az optimális minőségű vizsgálat elvégzésében a páciens felkészülésének is kulcsfontosságú szerepe van. Fontos, hogy a páciens éhgyomorra érkezzen, a vizsgálatot megelőzően 6-8 órán keresztül nem szabad ételt fogyasztani. Ez biztosítja a hasi szervek jó megítélhetőségét, az epehólyag megfelelően telt állapotát és a zavaró bélgázosság elkerülését. Szintén utóbbi miatt lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző napon kerülni kell a puffasztó, nehéz ételek fogyasztását. A kismedencei régió korrekt megítélésére jól telt húgyhólyag szükséges, ezért fontos a vizsgálatot megelőző órákban a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, illetve vizelet visszatartás. Folyadékbevitelként szénsavmentes víz fogyasztása szükséges. A kávé, tej, rostos- vagy cukros üdítőitalok fogyasztása mellőzendő, mert jelentősen ronthatják a vizsgálat minőségét. A vizsgálóba behívva a pácienseknek a vizsgált régiót szabaddá kell tenni, az esetleges testékszereket (pl. köldökpiercing) eltávolítani. A vizsgálat alatt hanyatt, illetve kérésre oldalfekvő helyzetben kell feküdni és semmilyen fájdalommal nem kell számolni. A belső szervek képe azonnal megjelenik a monitoron, így könnyen megtekinthetők, lemérhetők, képi dokumentáció készíthető róluk. A vizsgálat értékelése helyben történik, a kapott eredmények digitálisan és papíralapon is rögzítésre kerülnek. – ismerteti dr. Horváth Barnabás, az Ultrahangközpont radiológusa. - Mivel egy sugárterheléstől mentes, tetszőlegesen ismételhető vizsgálatról van szó, panaszok, tünetek-, illetve rizikófaktorok (pl. betegség családi halmozódása, tartós egészségtelen életmód) megléte esetén akár szűrő jelleggel a hasi ultrahang lehet az első, fontos lépés egy betegség korai felismerésében, a pontos diagnózis felállításában.

Forrás: Ultrahangközpont (www.ultrahangkozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!

Ultrahang leleten az szerepel,hogy a lép normál nagyságú,a hílusban egy 15mm átmérőjű kerek a lép parenchymával megegyező echogenitású melléklépnek megfelelő képlet van.Ez mit jelent?

Válaszát köszönöm szépen!

Dr. Gergely Mária
Dr. Gergely Mária radiológus
Kedves Edina!

A leírás alapján a látott képletet melléklépnek minősítették. A melléklép anatómiai variáció. Teendő vele nincs.

Üdvözlettel.

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Milyen szerveket lehet vizsgálni hasi ultrahanggal?

Milyen szerveket lehet vizsgálni hasi ultrahanggal?

A hasi ultrahang kifejezés hallatán nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, melyek azok a szervek, amelyek vizsgálhatóak ilyen képalkotó módszerrel. Mit jelent e tekintetben az, hogy has? Milyen szervek találhatók a hasüregben? A gyomor és a belek vizsgálatához is ez a legpontosabb eszköz? Ezekre a kérdésekre ...
Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Kell-e választani az emlő ultrahang és a mammográfia közt?

Az emlőrák élete során minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti, az utóbbi években pedig harmadával nőtt az 50 év alatti esetek száma. Mivel pedig ez a daganatos betegség korán felismerve jó eséllyel gyógyítható, nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres szűrések jelentőségét, ...
Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

Kimutatható-e ultrahanggal a pajzsmirigy daganat?

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése egyre többeket érint, amelyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden göb automatikusan egyenlő a daganattal, jellemzően az ún. hideg göbök esetén áll fenn a rosszindulatúság veszélye. A jelenség azonban ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK